Wyposażenie stanowiska pracy pielęgniarki w środki ochrony indywidualnej jako element profilaktyki w związku z narażeniem na materiał biologiczny - Prażak, Zofia; Kowalska, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Zakres wykonywanych przez pielęgniarki obowiązków w trakcie udzielania świadczeń zdrowotnych wiąże się zazwyczaj z bezpośrednim narażeniem na krew lub inny potencjalnie zakaźny materiał biologiczny. Uznano, że najskuteczniejszym sposobem zapobiegania zakażeniom zawodowym jest profilaktyka pierwotna. Cel pracy. Rozpoznanie sytuacji w zakresie prawidłowości wyposażenia stanowiska pracy pielęgniarek w środki ochrony indywidualnej oraz ich wykorzystywania podczas wykonywania obowiązków zawodowych związanych z narażeniem na materiał potencjalnie zakaźny. Materiał i metody. Dla realizacji założonego celu pracy przeprowadzono sondaż diagnostyczny z zastosowaniem kwestionariusza ankiety. Oceniono deklarowaną wiedzę oraz świadomość pielęgniarek w badanym zakresie, a także dostępność i prawidłowość stosowania zalecanych środków i technik. Wyniki. Zbadano 2463 pielęgniarki. Blisko połowa badanych to osoby z wykształceniem wyższym. Zazwyczaj badani byli zatrudnieni w ramach stałej umowy o pracę (78%), co najmniej połowa pracowała w oddziałach zabiegowych (50,9%). Zdecydowana większość osób poddana badaniu ankietowemu stosuje rękawiczki (99,35%) i fartuch ochronny (82,74%), natomiast tylko dwie trzecie badanych stosuje maski. Wnioski. Wyniki potwierdzają, że stanowiska pracy są wyposażone w niezbędne środki ochrony osobistej, a pielęgniarki wykorzystują je zazwyczaj w sposób prawidłowy.