Natężenie spostrzeganego stresu oraz strategie radzenia sobie ze stresem w grupie małopolskich funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej - Wojcieszek, Agata; Nawalana, Anna; Majda, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Funkcjonariusze straży pożarnej zobligowani są do wypełnienia obowiązków służbowych, w czasie których wielokrotnie doświadczają wielu traumatyzujących bodźców. Niekorzystne warunki pracy mogą być związane z czynnikami środowiskowymi. Cel pracy. Celem pracy była ocena ogólnego wskaźnika natężenia spostrzeganego stresu oraz strategii radzenia sobie ze stresem w grupie funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej. Materiał i metody. Badaniem ankietowym objęto 202 funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej, pełniących służbę na terenie Małopolski. Do oceny ogólnego wskaźnika natężenia spostrzeganego stresu zastosowano Skalę Odczuwanego Stresu (PSS-10). Drugim narzędziem wykorzystanym w badaniu był Inwentarz do Pomiaru Radzenia Sobie ze Stresem Mini-COPE. Wyniki. Prawie połowie funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej (PSP) w ciągu ostatniego miesiąca towarzyszył wysoki poziom spostrzeganego stresu (44,06%). Badani deklarowali stosowanie takich strategii radzenia sobie ze stresem, jak aktywne radzenie sobie, planowanie, poszukiwanie wsparcia emocjonalnego. Najrzadziej stosowali: zaprzeczanie, zaprzestanie działań, używanie substancji psychoaktywnych. Wiek wpływał istotnie na stosowaną przez badanych strategię poszukiwania wsparcia emocjonalnego. Wnioski: W obliczu wysokiego poziomu spostrzeganego stresu u badanych funkcjonariuszy PSP wydaje się być zasadnym stosowanie programów psychoedukacyjnych zachęcających do stosowania strategii zaradczych skoncentrowanych na problemie.