Poczucie własnej skuteczności oraz satysfakcji z życia w grupie małopolskich funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej - Wojcieszek, Agata; Nawalana, Anna; Majda, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. W profilaktyce stresu zawodowego duże znaczenie mają zasoby osobiste, wśród których wymienia się między innymi: dyspozycyjny optymizm, wysoki poziom poczucia koherencji, inteligencję emocjonalną, poczucie satysfakcji z życia, prężność psychiczną,a także poczucie własnej skuteczności. Cel pracy. Głównym celem pracy była ocena poczucia własnej skuteczności oraz satysfakcji z życia w grupie badanych funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej (PSP). Materiał i metody. Badaniem ankietowym objęto 202 funkcjonariuszy PSP, pełniących służbę na terenie Małopolski. W pracy zostały wykorzystane skale: uogólnionej własnej skuteczności (GSES) oraz satysfakcji z życia (SWLS). Wyniki. Większość badanych funkcjonariuszy PSP cechowała się wysokim poczuciem własnej skuteczności (60,40%), natomiast blisko połowa z nich deklarowała wysokie poczucie zadowolenia z życia (42,57%). Im badany był starszy i miał dłuższy staż pracy, tym mniejsze było jego zadowolenie z życia. Poczucie własnej skuteczności wpływało istotnie na satysfakcję z życia respondentów. Wnioski. Pielęgniarki powinny podejmować czynności mające na celu propagowanie roli zasobów osobistych w profilaktyce stresu w miejscu pracy.