Rola pielęgniarki w zwalczaniu bólu nowotworowego - Łukasik, Renata; Kaleta, Anna; Waksmańska, Wioletta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Ból jest doznaniem subiektywnym, a występujący w tracie choroby nowotworowej może mieć różnorodne pochodzenie. Pielęgniarka odgrywa kluczową rolę w efektywności terapii przeciwbólowej prowadzonej na oddziałach szpitalnych. Cel pracy. Celem badań było poznanie opinii chorych leczonych na oddziale onkologicznym na temat roli pielęgniarki w zwalczaniu bólu nowotworowego. Materiały i metody. W badaniach wzięło udział 78 osób będących pacjentami Oddziału Onkologicznego BCO-SM w Bielsku-Białej. W pracy użyto dwóch narzędzi badawczych: autorskiego, anonimowego kwestionariusza ankiety oraz Numerycznej Skali Oceny Bólu (NRS). Uzyskane wyniki badań poddano analizie statystycznej, którą wykonano za pomocą pakietu statystycznego R 3.0.2. Do obliczeń użyto testów t-Studenta oraz chi-kwadrat. We wszystkich obliczeniach statystycznych przyjęto poziom istotności p < 0,05. Zmienne ilościowe opisywano za pomocą wartości średniej, odchylenia standardowego (SD). Zmienne jakościowe opisywano za pomocą częstości wystąpień poszczególnych wartości oraz rozkładu procentowego. Porównanie wartości zmiennych jakościowych w kilku grupach wykonano za pomocą testu chi-kwadrat lub, tam gdzie w tabelach pojawiały się małe wartości oczekiwane, dokładnego testu Fishera. Wyniki. Pacjenci wysoko ocenili rolę pielęgniarki w terapii przeciwbólowej. Większość badanych pacjentów uważa, że pielęgniarka reaguje szybko, jest kompetentna, a informacje udzielane przez nią są rzetelne. Wnioski. 1. Dane społeczno-demograficzne chorych nie wpływają istotnie na ocenę zachowania pielęgniarek w zakresie reakcji na zgłaszany przez chorych ból, regularnego podawania leków przeciwbólowych czy rzetelność udzielanych przez pielęgniarki informacji na temat terapii bólu. 2. Pacjenci niezależnie od płci wykazywali podobne natężenie bólu nowotworowego. 3. Stopień natężenia bólu u chorych nie różnicuje istotnie reakcji pielęgniarek.