Profilaktyka w praktyce pielęgniarskiej. Czy można ją opisać językiem terminologii referencyjnej ICNP®? - Grabowska, Hanna; Grabowski, Władysław; Nowakowska, Halina; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Pielęgniarki odgrywają zasadniczą rolę w identyfikacji oraz ograniczaniu ryzyka problemów zdrowotnych i społecznych swoich świadczeniobiorców. Zakres ich kompetencji obejmuje szereg zadań wynikających z pełnionej przez nie funkcji profilaktycznej. Cel. Celem niniejszej pracy było uzyskanie odpowiedzi na pytanie, czy językiem terminologii referencyjnej Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej (ICNP®) można opisać interwencje pielęgniarskie związane z szeroko pojętą profilaktyką? Wyniki. Pojęcie „profilaktyka” stanowi termin nadrzędny w stosunku do prewencji, w zakresie której zawarto określenie „unikanie” oraz „chronienie”. W Klasyfikacji ICNP® można odnaleźć liczne interwencje dotyczące zarówno oceniania zapotrzebowania na działania profilaktyczne, jak i konkretnego oddziaływania w tym zakresie. Wnioski. Zawarte w ICNP® terminy umożliwiają efektywne i — co warte podkreślenia — szczegółowe opisywanie i dokumentowanie aktywności profilaktycznych podejmowanych przez pielęgniarki.