Proces planowania opieki według międzynarodowego standardu ICNP® w Podstawowej Opiece Zdrowotnej. Studium przypadku pacjenta z chorobą nowotworową jelita grubego - Kilańska, Dorota; Magdziarz, Agnieszka; Okrojek, Kamila; Lutek, Weronika; Kowalska, Patrycja; Karolczak, Agnieszka (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Planowanie opieki u pacjenta z wyłonioną stomią w środowisku to proces związany z oceną potrzeb pacjenta i możliwością radzenia sobie rodziny, która staje przed wyzwaniem sprostania nowej sytuacji. Nowotwór jelita grubego stwarza bowiem wiele problemów pielęgnacyjnych nie tylko pacjentowi, ale i jego rodzinie. Musi się ona nauczyć pielęgnacji pacjenta oraz posiadać umiejętność rozpoznania sytuacji, w których powinna skorzystać z pomocy z zewnątrz. Stąd przygotowanie kompleksowego planu opieki, wskazującego niezbędne interwencje może wspomóc proces opieki nieprofesjonalnej świadczonej przez opiekunów.