Zastosowanie ICNP® w opiece nad pacjentem z poalkoholową marskością wątroby – studium przypadku - Pietrzak, Katarzyna; Grabowska, Hanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Marskość wątroby jest najczęstszą z przewlekłych chorób tego narządu. Stanowi dziewiątą co do częstości przyczynę zgonów na świecie. Głównymi jej przyczynami są nadmierne spożycie alkoholu i wirusy hepatotropowe. Cel pracy. Wskazanie kluczowych problemów pielęgnacyjnych pacjenta z marskością wątroby według ICNP® oraz roli pielęgniarki w ich rozwiązywaniu. Materiał i metody. Metodami badawczymi, którymi się posłużono, były analiza piśmiennictwa oraz case study — studium indywidualnego przypadku. Wyniki i wnioski. U pacjenta sformułowano następujące diagnozy: ból, obrzęk obwodowy, zaburzony status odżywiania, ryzyko zaburzenia integralności skóry, ryzyko infekcji, zaburzony sen, nadużywanie alkoholu, ryzyko krwotoku, ryzyko odleżyn, izolacja społeczna, brak wiedzy o chorobie oraz niepokój. Zadaniem pielęgniarki w opiece nad pacjentem z marskością wątroby jest poprawa jakości życia pacjentów, minimalizowanie ryzyka powikłań oraz kształtowanie zachowań prozdrowotnych. Terminologia ICNP® jest narzędziem umożliwiającym przejrzyste skonstruowanie procesu pielęgnowania pacjentów z tym schorzeniem.