Application of the International Classification For Nursing Practice ICNP® in caring a patient with ischemic heart disease — case study - Warska, Małgorzata; Grabowska, Hanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Choroba niedokrwienna serca (IHD) jest chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Znajduje się wśród dziesięciu wiodących przyczyn zgonów na świecie i jest najczęstszą przyczyną hospitalizacji oraz inwalidztwa. Cel pracy. Ukazanie możliwości zastosowania Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej (ICNP®) w pielęgnowaniu pacjentki z chorobą niedokrwienną serca. Materiał i metody. W pracy zastosowano metodę studium indywidualnego przypadku pacjentki z rozpoznaną IHD, współwystępującym nadciśnieniem tętniczym, napadowym migotaniem przedsionków, cukrzycą typu 2 oraz niedoczynnością tarczycy. W procesie pielęgnowania chorej wykorzystano frazy opisujące „gotowe” diagnozy/wyniki oraz interwencje zawarte w skategoryzowanym języku ICNP®. Wyniki. U pacjentki rozpoznano między innymi: ból wieńcowy, duszność wysiłkową, nietolerancję aktywności oraz niepokój i brak wiedzy o reżimie terapii. Wnioski. Aktualna wersja ICNP® z 2015 roku umożliwia implementację gotowych diagnoz/wyników oraz interwencji podejmowanych przez personel pielęgniarski w stosunku do pacjentki z rozpoznaną chorobą niedokrwienną serca. Propozycja planu opieki z wykorzystaniem terminologii referencyjnej ICNP® odzwierciedla problemy chorej i zakres działań podejmowanych przez personel pielęgniarski.