Znajomość czynników wpływających na płodność wśród młodych mężczyzn - Jedlak, Anna; Witkowska-Zimny, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Wiedza o negatywnym wpływie czynników zawodowych i środowiskowych, stylu życia, stresu, diety, nałogów, ryzykownych zachowań na szanse poczęcia nie jest dostatecznie uwzględniana w profilaktyce niepłodności. Cel pracy. Ocena wiedzy i postaw młodych, potencjalnie zdrowych mężczyzn w wieku rozrodczym na temat wpływu czynników wynikających ze stylu życia na zdrowie prokreacyjne. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w okresie od stycznia do marca 2016 roku wśród studentów warszawskiej uczelni technicznej. Metodą badawczą wykorzystaną w pracy był sondaż diagnostyczny. Jako narzędzie badawcze posłużył autorski kwestionariusz ankiety. Pytania dotyczyły podejścia do problematyki zdrowia prokreacyjnego oraz subiektywnej oceny zachowań zdrowotnych respondentów. Wyniki i wnioski. Analiza wyników wykazała, że mimo iż znaczna większość respondentów (63,24%; n = 129) poszukiwała informacji na temat męskiej płodności, to nie jest im znana wiedza i nie przywiązują wagi do zachowań lub czynników, które mają negatywny wpływ na płodność. W grupie badanej znalazły się osoby palące regularnie tytoń (72,54%; n = 148), korzystające z sieci fast-food co najmniej raz w tygodniu (83,82%; n = 171), niestosujące zabezpieczeń przy kontaktach intymnych (36,76%; n = 75) i nieprzywiązujące uwagi do właściwej termoregulacji okolic intymnych. Aż 82,84% (n = 169) ankietowanych przyznało się do braku znajomości konsekwencji wynikających z prowadzenia niezdrowego trybu życia na zdrowie prokreacyjne. Respondenci (47%; n = 96) wskazali jednak potrzebę edukacji w zakresie badanego tematu przez profesjonalnych edukatorów/fundacje. Istnieje konieczność kształtowania postaw prozdrowotnych i przeciwdziałania zachowaniom niesprzyjającym zdrowiu prokreacyjnemu wśród młodych mężczyzn.