Problemy związane z procesem starzenia w opinii młodzieży z uwzględnieniem wybranych czynników socjodemograficznych - Stawarczyk, Justyna; Sobota, Karolina; Poznańska, Paulina; Kolbuch, Weronika; Jursa, Estera; Boroń, Wioletta; Smoleń, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Proces starzenia jest przyczyną wielu problemów, wśród których są problemy zdrowotne oraz samotność. Starsze osoby doświadczają uprzedzeń i dyskryminacji podsycanych przez stereotypy dotyczące ich cech i zdolności, przejawiających się w protekcjonalnym ich traktowaniu, braku szacunku dla wieku, obojętności oraz ageizmie. Cel pracy. Określenie problemów związanych ze starzeniem w opinii młodzieży z uwzględnieniem czynników socjodemograficznych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 360 respondentów kształcących się w Sanoku. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, technikę ankiety. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Zastosowano testy: Phi, Chi-kwadrat oraz V-Kramera i przyjęto poziom istotności p < 0,05. Wyniki i wnioski. W opinii młodzieży większość seniorów odczuwa samotność. Wśród problemów osób starszych respondenci wskazywali na: zły stan zdrowia, trudności w dostępie do lekarzy oraz finansowe. Zdaniem młodzieży przyczynami konfliktów międzypokoleniowych są ingerencja w sprawy młodych oraz obawa przez starością. Na wykluczenie seniorów w społeczeństwie wskazała ponad jedna trzecia, a na dyskryminowanie blisko połowa młodzieży. Przyczyną dyskryminowania były głównie negatywne stereotypy, natomiast wykluczenia — zły stan zdrowia. Zwiększanie się odsetka osób starszych powinno zwracać większą uwagę na specyfikę tej fazy życia. Seniorzy powinni uczestniczyć w życiu społecznym i zawodowym na tyle, na ile pozwala im sytuacja zdrowotna oraz ograniczenia, co zmniejszy nasilenie problemów i stopień dyskryminowania ze względu na wiek.