Wybrane wielkie problemy geriatryczne wśród mieszkańców przebywających w Domu Pomocy Społecznej w Mogilnie - Bieniek-Kamińska, Natalia; Fecko-Gałowicz, Kinga; Olchawa, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Populacja osób starszych stale wzrasta, a co za tym idzie zwiększa się zapotrzebowanie na usługi pielęgnacyjne, opiekuńcze i lecznicze. Seniorzy zmagają się z wieloma problemami, które dotykają częściej pacjentów w podeszłym wieku. Nazwano je „wielkimi problemami geriatrycznymi”, do których zalicza się między innymi: nietrzymanie moczu i stolca, depresję, upadki i zaburzenia koordynacji ruchowej, a także zaburzenia wzroku i słuchu. Cel pracy. Celem podjętych badań było zdiagnozowanie najczęściej występujących problemów u osób w podeszłym wieku przebywających w Domu Pomocy Społecznej, wpływających na funkcjonowanie, samodzielność i samopielęgnację seniorów. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 104 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej. W pracy posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, techniką ankiety i techniką wywiadu. Wyniki. Spośród wielkich problemów geriatrycznych u największej grupy badanych osób występowały choroby związane z narządem ruchu, natomiast największym problem stanowiły zaburzenia wzroku. Wśród badanych kobiet najczęstszym problemem wynikającym z nietrzymania moczu były zakażenia układu moczowego. Natomiast u mężczyzn problem stanowił przerost gruczołu krokowego. Sprawność funkcjonalna ponad połowy badanych osób mieściła się w kategorii wymagającej niewielkiej pomocy osób trzecich. Wnioski. Choroby związane z narządem ruchu występowały u największej liczby badanych osób. Depresja nieznacznie częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn. Największym dominującym problemem związanym z wypróżnieniem w badanej grupie zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn są zaparcia. Dysfunkcje związane z aparatem ruchowym częściej występują u kobiet niż mężczyzn.