Akceptacja choroby nowotworowej przez młodych dorosłych a strategie radzenia sobie — doniesienie wstępne - Wojtas, Katarzyna; Pietrasik, Agnieszka; Oskędra, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Poziom akceptacji choroby nowotworowej oraz wybór strategii radzenia sobie są uwarunkowane sposobem jej postrzegania przez pacjenta i następstwami wynikającymi z jej przebiegu. Cel pracy. Celem badania była ocena stopnia akceptacji choroby i strategii radzenia sobie przez młodych dorosłych z chorobą onkologiczną. Materiał i metody. Przebadano 53 osoby w wieku 18–35 lat z chorobą onkologiczną. Zastosowano skale AIS i Mini-MAC oraz autorski kwestionariusz ankiety. W analizie statystycznej wykorzystano testy: t-Studenta, Shapiro-Wilka, U Manna-Whitneya, Kruskala-Wallisa, Levene’a oraz współczynnik korelacji r-Spearmana. Za poziom istotności przyjęto p < 0,05. Wyniki. Średni wskaźnik akceptacji choroby u badanych wynosił 29,0, a wśród strategii radzenia sobie dominowały duch walki i pozytywne przewartościowanie. Wnioski . Badani prezentowali średni poziom akceptacji choroby i dominowały u nich strategie będące reprezentantą konstruktywnego stylu radzenia sobie z chorobą. Wykazano związek między akceptacją choroby w grupie młodych dorosłych a strategiami: zaabsorbowanie lękowe i bezradność/beznadziejność.