Przyczyny, skutki i formy mobbingu wśród pracowników ochrony zdrowia - Kamińska, Justyna; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra; Grabowska, Hanna; Zimmermann, Agnieszka; Flis, Agata; Olszewska, Jolanta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Mobbing w miejscu pracy staje się problemem, nad którym coraz większą uwagę skupiają eksperci zajmujący się bezpieczeństwem pracy. Do przyczyn sprzyjających występowaniu zjawiska mobbingu zalicza się czynniki społeczne, cechy kierującego organizacją, szczególną pozycję społeczną pokrzywdzonego. Przemoc w miejscu pracy polega na manipulacji osoby poszkodowanej w celu jej emocjonalnego wyniszczenia. Skutki mobbingu ponosi ofiara, rodzina, przedsiębiorstwo oraz społeczeństwo. Celem pracy była ocena przyczyn, form i skutków mobbingu wśród pracowników ochrony zdrowia.