Zgoda pacjenta na podanie produktu leczniczego - Zimmermann, Agnieszka; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Celem pracy jest analiza sytuacji prawnej udzielania zgody pacjenta na podanie produktu leczniczego. Zgoda ta stanowi warunek legalności ingerencji w integralność psychiczną i fizyczną człowieka. Zgodnie z wymogami prawa, niezbędne jest wyrażenie przez pacjenta zgody w sposób nie budzący jakichkolwiek wątpliwości natury prawnej. Omawiany temat ma wymiar praktyczny w odniesieniu do zawodu pielęgniarki, która na co dzień zmierza się z dylematami prawno-etycznymi związanymi z prawami pacjenta. Elementem profesjonalizmu w działaniu zawodowym jest znajomość zasad prawnych odnoszących się między innymi do sposobu i formy wyrażania zgody na udzielenie świadczenia zdrowotnego. W pracy dokonano przeglądu różnych sytuacji, w których element zgody pacjenta na podanie leku nabiera wyjątkowej wagi, czyli podania leku stosowanego poza wskazaniami rejestracyjnymi (off-label) oraz podania leku osobie małoletniej.