Informowanie pacjenta — istotna składowa praktyki pielęgniarskiej - Zurzycka, Patrycja; Zurzycka, Patrycja; Czyżowicz, Katarzyna; Radzik, Teresa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Przekazywane pacjentom informacje stanowią podstawę do wyrażania przez nich świadomej zgody na proponowane im działania, są również wyrazem poszanowania ich autonomii. Obowiązek udzielania informacji przez pielęgniarki (informowania) wynika zarówno z unormowań etycznych, jak i prawnych. Przekazywanie informacji co do zakresu i formy jest uzależnione od potrzeb pacjenta, ale wynika także z praktyki panującej w danej grupie zawodowej czy placówce. Udzielanie informacji pacjentom w taki sposób, by były one adekwatną odpowiedzią na ich potrzeby, stanowi dla pielęgniarek wyzwanie i wymaga niejednokrotnie odejścia od schematycznego jej przekazywania. Celem pracy jest przedstawienie wybranych zagadnień związanych z informowaniem pacjentów przez pielęgniarki w ramach pełnienia ich roli zawodowej.