Zdarzenia niepożądane w praktyce zawodowej pielęgniarek pracujących na oddziale anestezjologii i intensywnej terapii - Kawalec-Kajstura, Ewa; Bagińska, Karolina; Reczek, Agata; Malinowska-Lipień, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Wstęp. Celem współczesnych systemów ochrony zdrowia jest zapewnienie wysokiej jakości świadczonych usług medycznych, w tym bezpieczeństwa pacjenta. Anestezjologia i intensywna terapia ze względu na swoją specyfikę zwiększają ryzyko wystąpienia różnego rodzaju zagrożeń, w tym zdarzeń niepożądanych. Cel pracy. Analiza występowania zdarzeń niepożądanych w praktyce zawodowej pielęgniarek pracujących na oddziale anestezjologii i intensywnej terapii, poznanie ich częstości i przyczyn. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 83 pielęgniarek/pielęgniarzy pracujących na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii. Większość badanych stanowiły kobiety (96,4%). Średnia wieku wynosiła 35,6 roku (SD = 8,2). W badaniach wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety stworzony na podstawie analizy literatury i narzędzia badawczego: Hospital Survey on Patient Safety Culture. Wyniki i wnioski. Wystąpienie zdarzenia niepożądanego w trakcie wykonywania czynności zawodowych zadeklarowało 32,5% badanych — istotnie częściej ci, którzy liczbę zatrudnionych pielęgniarek uznali za niewystarczającą (p = 0,018) oraz będący zdania, że praca w godzinach nocnych stwarza ryzyko zdarzenia niepożądanego (p = 0,022). Spośród deklarujących wystąpienie zdarzenia niepożądnego 51,9% nie zgłosiło tego faktu przełożonym. Najczęstszym zdarzeniem niepożądanych było przypadkowe usunięcie rurki intubacyjnej, sondy żołądkowej (68,7%). Sformułowano następujące wnioski: 1. Co trzeci badany zadeklarował wystąpienie zdarzenia niepożądanego w trakcie wykonywania pracy. 2) Zdecydowana większość badanych raportowanie zdarzeń niepożądanych uważała za obowiązek każdego pracownika, tymczasem tylko połowa spośród tych, którzy zadeklarowali jego wystąpienie w trakcie wykonywania pracy, zgłosiła ten fakt przełożonym. 3) Częstość występowania zdarzeń niepożądanych zależała od opinii badanych na temat warunków pracy; nie miały na nią wpływu cechy socjodemograficzne.