Akceptacja i przystosowanie do choroby u pacjentów leczonych onkologicznie - Smoleń, Ewa; Jarema, Magdalena; Hombek, Karolina; Słysz, Magdalena; Kalita, Krzysztof (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Wstęp. Przystosowanie do choroby nowotworowej to umiejętność radzenia sobie z chorobą oraz jej następstwami, a także zmianami jakości życia, natomiast akceptacja choroby to zgoda na zmiany w życiu spowodowane procesem chorobowym. Cel pracy. Celem pracy było określenie związku między akceptacją a przystosowaniem do choroby nowotworowej u pacjentów leczonych onkologicznie. Materiał i metody. W badaniach wzięło udział 229 losowo dobranych pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Specjalistycznym Podkarpackiego Ośrodka Onkologicznego. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego i techniką ankiety. Zastosowano autorski kwestionariusz ankiety oraz standaryzowane nadzędzia badawcze: Skala Akceptacji Choroby (AIS) i Skala Przystosowania Psychicznego do Choroby Nowotworowej (Mini-MAC). W analizie statystycznej przyjęto poziom istotności p ≤ 0,05. Zastosowano test Tau-b Kendalla oraz korelacje rang Spearmana (rs). Wyniki. U chorych z niższą akceptacją choroby zaobserwowano większe nasilenie stylu destrukcyjnego zmagania się z chorobą nowotworową. Pacjenci z wysokim stopniem akceptacji choroby wykazywali większe nasilenie stylu konstrukcyjnego zmagania się z chorobą nowotworową. Wnioski. Akceptacja choroby nowotworowej u pacjentów miała związek z przyjmowanym stylem oraz strategią zmagania się z chorobą. Znajomość stylu i strategii zmagania się z chorobą nowotworową oraz związku z akceptacją choroby pozwala zaplanować działania psychoterapeutyczne wobec osób z chorobą nowotworową, stanowiące uzupełnienie procesu leczenia.