Znajomość przez studentów podstawowych pojęć i procedur w transplantacji związanych ze śmiercią mózgu z uwzględnieniem czynników socjodemograficznych - Ścieranka, Martyna; Mazur, Anna; Budzińska, Klaudia; Lisowska, Diana; Smoleń, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Wstęp. Śmierć mózgu na gruncie medycznym ma charakter formalno-prawny. Kryterium neurologiczne śmierci, chociaż w świetle badań wydaje się niejednoznaczne i niepewne, to zapewnia korzyści chorym, szczególnie biorcom narządów, a w konsekwencji ich biskim, społeczeństwu i nauce. Cel pracy. Określenie znajomości przez studentów podstawowych pojęć i procedur związanych ze śmiercią mózgu z uwzględnieniem czynników socjodemograficznych. Materiał i metody. W badaniach uczestniczyło 355 studentów. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego oraz technikę ankiety. Posłużono się autorskim narzędziem badawczym. W analizie statystycznej przyjęto poziom istotności p < 0,05. Zastosowano testy: V-Cramera oraz Chi-kwadrat. Wyniki. Większość studentów prawidłowo definiowała osobę zmarłą oraz śmierć mózgu i moment, w którym wykonuje się procedurę orzekania śmierci mózgowej. Wyższy poziom wiedzy wykazano u osób studiujących na kierunkach o profilu medycznym. Wnioski. Wiedza studentów na temat śmierci mózgu oraz procedury jej orzekania była na zadowalającym poziomie. Różnicował ją tylko profil studiów, natomiast pozostałe czynniki socjodemograficzne nie miały istotnego związku. Wiedzę w tym zakresie mogą poszerzyć spotkania z profesjonalistami oraz dawcami i biorcami narządów. Wprowadzenie dodatkowych zajęć z zakresu transplantacji w ramach programów studiów uaktualni wiedzę studentów i zmniejszy obawy związane z orzekaniem śmierci mózgowej w transplantacji, a w konsekwencji poprawi aprobatę dla dawstwa narządów.