Instytucja pełnomocnika medycznego a praktyka pielęgniarska – zarys problematyki - Zurzycka, Patrycja; Czyżowicz, Katarzyna; Repka, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Podejmowanie decyzji dotyczących opieki medycznej nad osobami, które ze względu na swój stan zdrowia nie są w stanie samodzielnie ich podejmować stanowi istotny i złożony problem dla osób udzielających tych świadczeń. Jedną z głównych pojawiających się trudności jest brak znajomości preferencji i wartości istotnych dla pacjenta w obliczu choroby i prowadzonych w związku z nią działań. Jednym z dostępnych rozwiązań tych problemów jest możliwość powoływania przez pacjentów pełnomocników medycznych. Ich zdaniem jest podejmowanie decyzji związanych z procesem terapeutycznym i opiekuńczym w imieniu i zgodnie z przekonaniami reprezentowanego przez nich pacjenta, który nie jest aktualnie zdolny do samodzielnego wyrażenia swojej woli. Celem pracy było przedstawienie podstawowych zagadnień związanych z funkcjonowaniem instytucji pełnomocnika medycznego.