Opieka pielęgniarska nad pacjentem z toczniem rumieniowatym układowym z wykorzystaniem ICNP® — studium przypadku - Rużczyńska, Marta; Grabowska, Hanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Wstęp. Toczeń rumieniowaty układowy (SLE) należy do jednej z najczęstszych chorób tkanki łącznej. Jest to ogólnoustrojowa choroba autoimmunizacyjna, która zajmuje wiele narządów oraz tkanek, co prowadzi do zróżnicowanego obrazu klinicznego, a także niepewnego rokowania. Choroba dotyczy głównie osób młodych, najczęściej kobiet. Cel pracy. Celem niniejszej pracy było przedstawienie opieki pielęgniarskiej nad pacjentem z SLE z wykorzystaniem terminologii ICNP®. Materiał i metody. W badaniach zastosowano metodę studium indywidualnego przypadku oraz technikę wywiadu, obserwacji, analizy dokumentacji medycznej oraz pomiarów. Badaniem objęto 41-letnią pacjentkę hospitalizowaną jesienią 2017 roku w Klinice Chorób Wewnętrznych, Chorób Tkanki Łącznej i Geriatrii w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku z powodu zaostrzenia tocznia rumieniowatego układowego oraz podejrzenia zaostrzenia tocznia neuropsychiatrycznego. Wyniki i wnioski . U pacjentki rozpoznano liczne problemy natury zarówno somatycznej, jak i psychospołecznej, które opisano terminami/diagnozami ICNP®: ryzyko zaburzenia funkcji układu nerwowego, ryzyko zaburzenia funkcji układu oddechowego, ryzyko efektu ubocznego leku, hiperglikemia, zaburzony proces układu rozrodczego, obrzęk obwodowy, alergia, ból, sucha skóra, ryzyko ekspozycji na promieniowanie, zaburzona błona śluzowa jamy ustnej, zmęczenie, osłabienie, niepokój, niskie poczucie własnej wartości, zaburzona aktywność psychomotoryczna. Zakres interwencji pielęgniarskich obejmował udzielanie wsparcia emocjonalnego i informacyjnego, edukację zdrowotną, monitorowanie bólu oraz oznak życia, a także działań niepożądanych stosowanych leków oraz udział w procesie diagnostyczno-terapeutycznym. Zastosowana terminologia referencyjna ICNP® okazała się wystarczająca do sformułowania diagnoz pielęgniarskich chorej na SLE oraz zaplanowania niezbędnych interwencji i udokumentowania wyników opieki.