Iść w stronę słońca – opis przypadku wzrostu potraumatycznego u pacjenta z nowotworem prostaty - Ćwiklińska, Anna; Domanowska, Grażyna; Greszta, Elżbieta (Psychoonkologia, 2018)
Artykuł zawiera opis przypadku pacjenta z nowotworem prostaty od momentu diagnozy do czasu kolejnego rzutu choroby. Celem pracy jest przedstawienie pozytywnych zmian zachodzących w człowieku w sytuacjach kryzysowych, jakimi są choroby nowotworowe. Autorki wskazują szeroki zakres pozytywnych zmian, które zaszły w osobowości i w życiu pacjenta po traumie wynikającej z konfrontacji z chorobą nowotworową. Opis ukazuje dynamikę zmian w przebiegu choroby nowotworowej i tłumaczy poszczególne zjawiska. Zwrócono także uwagę na trudności związane z nazewnictwem i rozumieniem mechanizmów tych zmian. Przeprowadzono krótką analizę obserwowanego zjawiska, traktowanego zarówno jako wynik wzrostu potraumatycznego, jak i jako efekt strategii radzenia sobie ze stresem lub poznawczej adaptacji do choroby. Do badań psychologicznych zastosowano kwestionariusze KOS, PTGI, Mini-MAC, AIS, STAI, BDI, IZZ, SWLS.