Zakażenie Corynebacterium diphtheriae jako problem dermatologiczny – opis przypadku i przegląd literatury - Cieplewicz, Paulina; Szymoniak-Lipska, Marta; Jałowska, Magdalena; Polańska, Adriana; Bowszyc-Dmochowska, Monika; Tomczak, Hanna; Żaba, Ryszard; Adamski, Zygmunt (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Przedstawiony opis przypadku dotyczy 36-letniego pacjenta, który cierpiał na zespół zależności alkoholowej. Mężczyzna został przyjęty na Oddział Dermatologii z powodu utrzymującej się od około 2 lat erytrodermii o nieznanej etiologii. W obrębie ręki prawej występowały znaczna deformacja i owrzodzenie. Według pacjenta zmiany te powstały wskutek upadku, którego doznał rok wcześniej. W posiewie z owrzodzenia wyhodowano Staphylococcus aureus, Corynebacterium diphtheriae oraz Streptococcus dysgalactiae. Po 10 dniach leczenia klindamycyną dożylnie nastąpiło zagojenie się owrzodzenia. Zakażenie Corynebacterium diphtheriae powinno być uwzględnione w diagnostyce różnicowej owrzodzeń skóry, zwłaszcza u pacjentów z zespołem zależności alkoholowej i ogólną immunosupresją.