Aktywność fizyczna dzieci i młodzieży z cukrzycą typu 1 oraz współczesne metody jej oceny - Czenczek-Lewandowska, Ewelina; Grzegorczyk, Joanna; Mazur, Artur (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2018)
Ruch w życiu człowieka warunkuje zachowanie zdrowia oraz stanowi wartość profilaktyczną i leczniczą wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy i otyłości. Współczesne szybkie tempo rozwoju gospodarczego i ekonomicznego wywarło tak silny wpływ na funkcjo-nowanie człowieka, że potrzeba ruchu, która od zawsze nazywana była biologiczną i naturalną, została znacznie ograniczona. W konse-kwencji aktualne ogólnoświatowe problemy zdrowia publicznego koncentrują się na narastającej liczbie chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych i metabolicznych. Problemy te ujawniają się nie tylko u osób dorosłych, lecz zaczęły dotyczyć także coraz większej liczby dzieci i młodzieży na całym świecie. W przypadku dzieci chorych na cukrzycę typu 1 aktywność fizyczna nabiera szczególnego znaczenia, gdyż wpływa korzystnie na prawidłowy rozwój dziecka oraz efekty prowadzonej terapii. W pracy opisano korzyści zdrowot-ne płynące z aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w cukrzycy typu 1, przedstawiono polskie i światowe rekomendacje dotyczące aktywności fizycznej, jak również omówiono współczesne metody jej oceny.