Sulodeksyd – niewykorzystany potencjał w dermatologii - Krasowska, Dorota; Polkowska-Pruszyńska, Beata; Michalak-Stoma, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Sulodeksyd to wysoce oczyszczona mieszanina glikozaminoglikanów złożona w 80% z heparyny szybko przemieszczającej się w polu elektroforezy oraz w 20% z siarczanu dermatanu. Glikozaminoglikany są grupą heteropolisacharydów składających się z powtarzających się jednostek disacharydowych, zawierających aminocukier połączony z kwasem uronowym lub heksozą. Glikozaminoglikany stanowią budulec glikokaliksu pokrywającego śródbłonek naczyń krwionośnych i odgrywają istotną rolę w homeostazie naczyniowej. Wielokierunkowe działanie sulodeksydu obejmujące właściwości przeciwzakrzepowe, fibrynolityczne, antyagregacyjne, przeciwzapalne, antyproliferacyjne i antyoksydacyjne oraz wysoki profil bezpieczeństwa umożliwiły zastosowanie leku w wielu jednostkach chorobowych. Korzystne efekty terapii sulodeksydem obserwuje się w chorobach przebiegających z uszkodzeniem śródbłonka, ze stanami prozakrzepowymi i zapalnymi. Dzięki właściwościom plejotropowym sulodeksyd znalazł również zastosowanie w terapii chorób skóry.