Kardiodermatologia w gabinecie lekarza praktyka - Ryś-Czaporowska, Anna; Płatek, Anna E.; Sikora, Mariusz; Zielińska, Agata; Olszewska, Małgorzata; Filipiak, Krzysztof J.; Szymański, Filip M. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią główną przyczynę hospitalizacji i zgonów na świecie. W 2013 roku liczbę zgonów z powodu chorób układu krążenia oszacowano na ponad 17 milionów, co stanowiło 31,5% ogółu zgonów na świecie, dwukrotnie przewyższając liczbę zgonów z powodu chorób nowotworowych. W artykule przeanalizowano związek wybranych chorób dermatologicznych ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych. Ponadto przedstawiono ważne z praktycznego punktu widzenia skórne objawy chorób układu krążenia oraz dylematy terapeutyczne w przypadku współistnienia chorób kardiologicznych i dermatologicznych.