Opieka pielęgniarska nad pacjentami po zabiegach chirurgicznych w obrębie krtani - Wamka, Malwina; Mackiewicz-Nartowicz, Hanna; Sinkiewicz, Anna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2018)
Chirurgia krtani wiąże się często z przejściowym lub stałym zaburzeniem funkcji oddechowej, fonacyjnej i ochronnej. Z tego powodu pacjent wymaga specyficznej opieki pielęgniarskiej, szczególnie w pierwszych dobach po zabiegu. W pracy przedstawiono zakres postępowania z pacjentami po zabiegach chirurgicznych krtani na podstawie analizy piśmiennictwa i własnych doświadczeń autorów.