Popromienne zapalenie jelit - Badian, Magdalena; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2019)
Radioterapia jest jedną z podstawowych metod leczenia chorych na nowotwory złośliwe. U większości pacjentów po jej zastosowaniu występują działania niepożądane. Najczęstszym objawem ubocznym napromieniania jamy brzusznej oraz miednicy jest popromienne zapalenie jelit. W artykule omówiono objawy oraz metody leczenia popromiennego zapalenia jelit, a także zasady jego profilaktyki.