Itopryd jako element postępowania w zapobieganiu zaparciu poopioidowemu – wstępne wyniki badania retrospektywnego - Dzierżanowski, Tomasz; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2019)
W zapobieganiu zaparciu poopioidowemu (opioid-induced constipation – OIC) zalecane jest stosowanie środków przeczyszczających. Badanie retrospektywne miało na celu stwierdzenie, czy itopryd włączony do profilaktyki OIC zmniejsza konieczność stosowania zwykłych środków przeczyszczających w zapobieganiu zaparciu wywołanemu opioidami u dorosłych chorych objętych opieką paliatywną. Kryteria włączenia do badania spełniło 92 pacjentów. Wszyscy chorzy otrzymywali, w zależności od potrzeb, zwykłe środki przeczyszczające, oksykodon z naloksonem (OXN), itopryd w dawce 50 mg 3 razy dziennie p.o. lub połączenie tych leków. Wszystkie metody okazały się w podobnym stopniu skuteczne w profilaktyce OIC. Niemniej konieczność stosowania środków przeczyszczających zmniejszyła się w grupach otrzymujących itopryd w porównaniu z grupą kontrolną oraz osobami przyjmującymi OXN (p = 0,009). Oksykodon z naloksonem nie zmniejszył zapotrzebowania na środki przeczyszczające (p = 0,22). Podsumowując – dodanie itoprydu, ale nie OXN, skutkowało zmniejszeniem konieczności stosowania środków przeczyszczających w zapobieganiu OIC. Z uwagi na ograniczenia tego badania wskazane jest przeprowadzenie badania z randomizacją w celu potwierdzenia otrzymanych wyników.