Mięsaki spowodowane przez radioterapię – opis dwóch przypadków i przegląd piśmiennictwa - Gottwald, Leszek Marcin; Gumińska, Anna; Kosińska, Małgorzata; Ura, Lidia Agnieszka (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2019)
Wystąpienie wtórnego nowotworu złośliwego w polu napromieniania należy do rzadkich późnych powikłań radioterapii. W pracy przedstawiono dwa przypadki chorych, u których po długim czasie od przeprowadzonej radioterapii w polu napromieniania pojawiły się wtórne mięsaki. W pierwszym przypadku u 62-letniej pacjentki, napromienianej przed 25 laty z powodu raka piersi prawej, w okolicy uprzednio napromienionej rozpoznano mięsakoraka prawego płuca z rozsiewem do układu chłonnego. W drugim przypadku u 68-letniej pacjentki, napromienianej przed 10 laty z powodu raka lewej piersi oraz raka trzonu macicy, stwierdzono naczyniakomięsaka w powłokach jamy brzusznej oraz w piersi lewej z rozsiewem wielonarządowym. Mięsaki w okolicy uprzednio napromienianej są późnym powikłaniem radioterapii, mają różną budowę histologiczną i cechują się znaczną dynamiką progresji. Badanie PET-CT z 18F-FDG umożliwia w tych przypadkach ocenę zaawansowania choroby nowotworowej i pozwala na wybór odpowiedniej metody leczenia, szczególnie w wątpliwych sytuacjach klinicznych.