Standard przeżycia (Menedżer Zdrowia, 2005)
W USA co roku z powodu błędów lekarskich umiera 100 tys. osób. Polskie dane wskazują, że tylko w 2005 r. liczba zgonów spowodowanych niedopatrzeniami personelu oraz fatalną jakością używanego sprzętu może przekroczyć 35 tys. Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła nieprawidłowości w użytkowaniu sprzętu radiologicznego w co trzeciej pracowni RTG. W źle konserwowanym sprzęcie dawki, jakie otrzymują pacjenci, przekraczają dopuszczalne normy nawet kilkadziesiąt razy. Dla pacjenta to zagrożenie życia a dla szpitala niebezpieczeństwo pozwu o ubytki na zdrowiu.