Dawka minimalna. Rozmowa z Ryszardem Kowskim - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2005)
Radiologia w naszym kraju często traktowana jest jak fotografia. W niewielu szpitalach w Polsce docenia się walory właściwej diagnostyki. Tymczasem dobrze wykonana diagnostyka to same korzyści – dla lekarza, szpitala, systemu i, co oczywiste, pacjenta. Skraca czas hospitalizacji i obniża globalne koszty związane z leczeniem i wykluczeniem pacjenta z pracy, daje zdecydowanie większe szanse pełnego wyleczenia. Na zachodzie podział nakładów na diagnostykę i terapię to czasami 70 proc. na diagnostykę do 30 proc. na terapię.- Rozmowa z Ryszardem Kowskim, przewodniczącym Sekcji Inżynierii Klinicznej Polskiego Lekarskiego Towarzystwa Radiologicznego.