Dental treatment and recommended management in patients at risk of infective endocarditis - Błochowiak, Katarzyna J. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2019)
Infekcyjne zapalenie wsierdzia występuje w grupach wysokiego ryzyka rozwoju wrodzonych lub nabytych chorób serca. Choroba wywoływana jest przez epizody krótkotrwałej bakteriemii. Wielkość i czas trwania bakteriemii spowodowanej zabiegami stomatologicznymi zmniejszają się w wyniku zastosowania profilaktyki antybiotykowej. Celem pracy jest przedstawienie i omówienie implikacji klinicznych infekcyjnego zapalenia wsierdzia i zabiegów stomatologicznych oraz profilaktyki antybiotykowej stosowanej przed inwazyjnymi zabiegami stomatologicznymi. Utrzymanie optymalnej higieny i zdrowia jamy ustnej jest ważniejsze w redukcji ryzyka infekcyjnego zapalenia wsierdzia niż profilaktyka antybiotykowa. Rutynowe czynności w jamie ustnej są związane z podobnym ryzykiem wystąpienia bakteriemii. Stosowanie antybiotyków w stomatologii stanowi ponad 10% całkowitego użycia antybiotyków i niesie ze sobą ryzyko rozwoju oporności bakteryjnej.