Biała procesja - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2005)
Zmęczeni lekarze to źli lekarze!, Bądźcie zdrowi! My pomrzemy z wycieńczenia! – napisali na transparentach niemieccy medycy. Już 6 tysięcy z nich wyemigrowało z kraju za chlebem. Głównie do Anglii, Szwecji i Norwegii. Dlaczego? – Bo w Niemczech wobec lekarzy łamie się permanentnie prawo pracy. Coraz bardziej zanika poczucie etyki zawodowej i szacunku dla pacjentów – alarmuje Joerg-Dietrich Hoppe, szef Izby Lekarskiej w Berlinie.