Edukacja pacjentów w zapalnych chorobach reumatycznych – rekomendacje Europejskej Ligi Przeciwreumatycznej, pomiar potrzeb edukacyjnych – Pol-ENAT - Sierakowska, Matylda (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Chorzy reumatyczni powinni być objęci kompleksowym postępowaniem terapeutycznym, uwzględniającym zarówno cele medyczne zatrzymujące postęp zmian, łagodzące przebieg choroby, jak i planową, zorientowaną na indywidualne potrzeby pacjentów edukację. Celem edukacji jest wyposażenie pacjenta i jego rodziny w niezbędną wiedzę na temat choroby, metod kompleksowego postępowania terapeutycznego oraz zachowań ograniczających skutki leczenia i przewlekły, postępujący przebieg choroby. Zaleca się, aby chory i jego rodzina lub opiekunowie poznali i zrozumieli podstawowe zasady leczenia i samoopieki wpływające na minimalizację bólu, cierpienia i niepełnosprawności, poprawiające komfort życia pacjenta. Badania potwierdzają, że edukacja przynosi wymierne korzyści w skutecznym radzeniu sobie z chorobą, zasadne jest więc, by była adekwatna do indywidualnych potrzeb i oczekiwań chorych. W trafnym rozpoznaniu problemów chorych, pomocne może być wprowadzone w praktykę reumatologiczną narzędzie do oceny potrzeb edukacyjnych Pol-ENAT. Zgodnie z rekomendacjami Europejskiej Ligi Przeciwreumatycznej (EULAR) pielęgniarce przypisuje się rolę edukatora w interdyscyplinarnym postępowaniu terapeutycznym w chorobach reumatycznych. Celem pracy jest omówienie rekomendacji EULAR dotyczących edukacji pacjentów w zapalnych chorobach reumatycznych i przedstawienie narzędzia badawczego Pol-ENAT. Przestrzeganie rekomendacji i identyfikacja potrzeb edukacyjnych chorych powinna umożliwić podjęcie adekwatnych i celowych działań profesjonalistów zdrowia, zmierzających do poprawy wiedzy i umiejętności radzenia sobie pacjentów z chorobą, co w efekcie przynieść może sprawniejsze ich funkcjonowanie, a tym samym lepszą jakość życia.