Opieka pielęgniarska nad pacjentami poddanymi chemioterapii z powodu chłoniaka Hodgkina - Kurek, Magdalena; Tatara, Tomasz (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Chłoniaka Hodgkina definiuje się jako chorobę nowotworową układu chłonnego cechującą się obecnością komórek pochodnych limfocytów B, zwanych komórkami Reed-Sternberga, oraz komórek Hodgkina. Jest jednym z rzadziej występujących nowotworów. Na rozwój choroby mają wpływ czynniki genetyczne oraz środowiskowe. Zazwyczaj pojawiającym się i niepokojącym objawem są wyczuwalne, niebolesne, powiększone węzły chłonne. Zaawansowana choroba może dawać przerzuty do innych narządów organizmu, takich jak płuca czy wątroba. Nieprofesjonalnie zdiagnozowana bądź nieleczona może doprowadzić do ciężkich powikłań zdrowotnych, wyniszczenia organizmu oraz zgonu. Dolegliwości towarzyszące tej chorobie utrudniają normalne funkcjonowanie i pogarszają jakość życia człowieka. Jednym ze sposobów leczenia jest chemioterapia dostosowana do stopnia zaawansowania oraz rodzaju choroby. Właściwe przygotowanie pacjenta do chemioterapii oraz łagodzenie jej skutków ubocznych znacznie ułatwia pacjentowi przejście przez proces terapeutyczny. Rola pielęgniarki wydaje się istotna, aby osiągnąć korzystne efekty leczenia. Ziarnica złośliwa stanowi poważny problem zdrowotny dla pacjentów i ich rodzin, dlatego należy objąć ich profesjonalną opieką medyczną. Warto też rozpowszechniać informacje na temat istoty tej choroby wśród społeczeństwa. Celem pracy jest przedstawienie zadań pielęgniarki w opiece nad pacjentami leczonymi cytostatykami z powodu chłoniaka Hodgkina. Pracę napisano na podstawie analizy dostępnego piśmiennictwa. Dokonano przeglądu literatury, opublikowanych artykułów w czasopismach naukowych oraz wybranych stron internetowych. Praca ma charakter poglądowy.