Nowotwory w Szwecji, Niemczech i we Włoszech - Adamus, Jagoda; Gąska, Magdalena; Kamińska, Sylwia; Kazojć, Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2019)
Raport „Jakość – dane – rejestry”, który powstaje na zlecenie Fundacji Onkologia 2025, opisuje sytuację opieki onkologicznej w Szwecji, Niemczech oraz we Włoszech. Choć rozwój tej dziedziny w omawianych państwach znajduje się na zupełnie innym etapie, wyznaczyły one ten sam priorytet – dążenie do poprawy jakości opieki onkologicznej. Zarządzający ochroną zdrowia w Polsce mogą wziąć przykład z tych krajów.