Dehydroepiandrosteron (DHEA) u kobiet po menopauzie - Karasek, Michał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Dehydroepiandrosteron (DHEA) stał się ostatnio przedmiotem szerokiego zainteresowania, jest często reklamowany jako środek opóźniający proces starzenia i jest dostępny w naszym kraju bez recepty. Dlatego w artykule przedstawiono dane dotyczące znaczenia tego hormonu w procesie starzenia, szczególnie u kobiet w wieku menopauzalnym. Omówione są podstawowe dane dotyczące biosyntezy i metabolizmu DHEA, zmiany jego wydzielania z wiekiem, znaczenie niedoboru tego hormonu u osób starszych, a także przesłanki do jego suplementacji.