Kiedy minister Szumowski obejrzał wyniki moich badań serca, powiedział: „Nie ma wyjścia. Muszę cię puścić” Rozmowa z Marcinem Czechem - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2019)
– Zebranie kierownictwa Ministerstwa Zdrowia w hotelu Narvil? To pechowy zbieg okoliczności. Rzekome matactwa w sprawie listy leków refundowanych? To kłamstwa – zapewnia Marcin Czech, były wiceminister zdrowia. – Zrezygnowałem ze względu na zaburzenia rytmu serca, nie stchórzyłem – podkreśla. Zapowiada, że pozwie dziennikarki. – Dwie dziennikarki [Judyta Watoła z „Gazety Wyborczej” i Barbara Burdzy z „Faktu” – red.] napisały political fiction, zmyśliły historię, z której wynikało, że jestem przyjacielem koncernów farmaceutycznych. To był hejt, nagonka – wyjaśnia.