Co oznacza termin – histerektomia laparoskopowa? - Barwijuk, Andrzej Jan; Szymczyk, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Histerektomia jest najczęściej wykonywaną operacją ginekologiczną u kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Wraz z rosnącym zainteresowaniem technikami endoskopowymi rośnie liczba zabiegów wycinania macicy z wykorzystaniem laparoskopu. Korzyści dla pacjentek są powszechnie znane, a jedna z nich, szybka rekonwalescencja, przyczynia się również do obniżenia kosztów całego procesu terapeutycznego. W szerokim pojęciu laparoskopowej histerektomii mieszczą się operacje wycinania trzonu macicy, trzonu i szyjki macicy, trzonu, szyjki i przydatków, a w niektórych przypadkach trzonu, szyjki, przydatków, a także węzłów chłonnych miedniczych i okołoaortalnych. W oparciu o dane z literatury przedmiotu podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, co w chwili obecnej mieści się pod pojęciem histerektomii laparoskopowej?