Wirtualne pieniądze z 6 proc. PKB - Szulc, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2019)
Dziwi mnie temperatura dyskusji o osiągnięciu 6 proc. PKB na zdrowie. Dlaczego? Bo kłócimy się o wirtualne pieniądze, które dopiero zaczynają trafiać do systemu, w sytuacji kiedy, po pierwsze, po wejściu w życie kolejnych „pięćsetplusów” budżet państwa będzie napięty i nie wiadomo, jak długo to dofinansowanie pociągnie, po drugie, tu i teraz rzeczywistość skrzeczy, bo szpitale zdecydowanie pogorszyły wyniki, nie nadążając z finansowaniem roszczeń płacowych, pakietów pielęgniarskich i rezydenckich.