Dlaczego nie wymyślili algorytmów? - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2019)
Medycyna wymaga coraz mocniejszego oparcia na algorytmach. Warto przypomnieć, że artykuł 11 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych przewiduje sposób przygotowania takich rekomendacji. Ich opracowanie dla poszczególnych dziedzin medycyny należy do towarzystw naukowych, które takie zalecenia powinny przedstawić ministrowi zdrowia. Przepis obowiązuje już prawie dwa lata, a żadne towarzystwo nie skorzystało z okazji uporządkowania spraw w swojej dziedzinie.