Przypadek skutecznego zastosowania plazmidowego wektora ekspresyjnego psFLT i chemio-radioterapii do leczenia zaawansowanego miejscowo raka sromu - Panek, Grzegorz; Gawrychowski, Krzysztof; Bidziński, Mariusz; Krynicki, Ryszard; Małecki, Maciej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
W pracy przedstawiono przypadek skutecznego zastosowania preparatu antyangiogennego (plazmidowego wektora ekspresyjnego psFLT) z następową chemio-radioterapią i radykalnym wycięciem sromu u chorej na pierwotnie nieoperacyjnego inwazyjnego raka sromu. W wyniku zastosowanego leczenia antyangiogennego uzyskano poprawę miejscową, która umożliwiła zaplanowanie i przeprowadzenie chemio-radioterapii z zastosowaniem 5-Fluorouracilu i Mitomycyny C. Dawka promieniowania 3 000 cGy. W 6 tyg. po zakończeniu napromieniania wykonano operację radykalnego wycięcia sromu i węzłów chłonnych pachwinowo-udowych. Badanie mikroskopowe materiału operacyjnego potwierdziło całkowite zniszczenie nacieku nowotworowego w badanym preparacie. Przedyskutowano współczesne koncepcje leczenia skojarzonego przypadków zaawansowanego miejscowo raka sromu. Zastosowanie preparatów antyangiogennych do leczenia zaawansowanych przypadków nowotworów jest nadal metodą eksperymentalną. Wyniki badań klinicznych, a także własne wczesne doświadczenia wskazują na duży potencjał terapeutyczny tej metody zwłaszcza w kombinacji z chemio-radioterapią.