Ocena wystąpienia czynników ryzyka zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV) oraz stopnia jego onkogenności wśród mieszkanek wsi - Nawarra-Karowicz, Dagmara; Karowicz-Bilińska, Agata; Kowalska-Koprek, Urszula (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Obecność DNA wirusa brodawczaka ludzkiego można wykryć w ponad 90% przypadków raka szyjki macicy. Progresja zmian dysplastycznych związana jest z występowaniem dodatkowych czynników, nasilających ten proces. Cel: celem pracy była ocena występowania czynników ryzyka zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego, ocena występowania infekcji HPV oraz jego onkogenności w środowisku wiejskim. Materiał i metody: Badaniami objęto rejon gminy Słubice w latach 2002–2003, badaną grupę stanowiło 200 kobiet w wieku 18–65 lat. Wykonano rozmaz cytologiczny z tarczy i kanału szyjki macicy oraz badanie na obecność HPV metodą PCR. Na podstawie wywiadu oceniono obecność klasycznych czynników ryzyka zakażenia HPV. Wyniki i wnioski: Liczba wyników wskazujących na infekcję HPV wynosiła 4%. Na podstawie badania PCR u 50% zakażonych wykryto wysokoonkogenne szczepy, w 37,5% niskoonkogenne HPV, w 12,5% uzyskano wynik negatywny. Stwierdzono, że istnieje związek pomiędzy występowaniem zakażenia szczepami HPV o wysokiej onkogenności a paleniem papierosów, zwiększoną liczbą partnerów seksualnych oraz byłych partnerek seksualnych partnera.