Znaczenie fitoestrogenów w świetle obecnej wiedzy - Rotsztejn, Helena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Fitoestrogeny to grupa niesteroidowych związków pochodzenia roślinnego o budowie i funkcji podobnej do naturalnych estrogenów. Fitoestrogeny szczególnie korzystnie wpływają na zdrowie kobiet w okresie menopauzy, ze względu na ich wyjątkowe powinowactwo do receptorów estrogenowych. Mogą wpływać na łagodzenie objawów wypadowych, hamować rozwój osteoporozy, obniżać poziom cholesterolu oraz działać antykancerogennie. Są dobrym wyborem dla kobiet z przeciwwskazaniami do hormonalnej terapii zastępczej.