Operacja IVS – analiza przebiegu okresu okołooperacyjnego (część 2.) - Surkont, Grzegorz; Wlaźlak, Edyta; Sobieszkoda, Dominika; Stetkiewicz, Tomasz; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Poszerzenie zakresu wiadomości na temat możliwych niebezpieczeństw i powikłań mogących wystąpić podczas operacji IVS powinno zmniejszyć ich częstość, poprawić skuteczność zabiegu oraz wpłynąć na większe zadowolenie pacjentek. Dane dotyczące powikłań okresu okołooperacyjnego po zabiegach uroginekologicznych są często niepublikowane i prawdopodobnie ich odsetek jest wyższy niż ogólnie się uważa. Materiał i metody: Prezentowane wyniki stanowią fragment większego, prospektywnego badania, mającego na celu porównanie dwóch metod operacyjnych: kolposuspensji zmodyfikowanym sposobem Burcha oraz z użyciem taśmy beznapięciowej. Prezentowana część obserwacji dotyczy unifikacji techniki operacyjnej z użyciem IVS. Analizowano przebieg operacji i wczesnego okresu pooperacyjnego podczas pierwszych 70 zabiegów wykonanych przez dwóch operatorów, zgodnie z zaleceniami przekazanymi im podczas szkoleń i wspólnych operacji przeprowadzonych przez prof. E. Petriego z Niemiec. Wyniki: Wśród powikłań występowały: nadżerka w pochwie (8,6%), krwiak w obrębie przestrzeni Retziusa, który był ewakuowany (1,4%), krwiaki bez konieczności ewakuacji (2,9%), uszkodzenie pęcherza bez perforacji (2,9%). W żadnym wypadku nie stwierdzono perforacji pęcherza. Również w żadnym przypadku nie było konieczności przetaczanie krwi. Wnioski: Zastosowanie odpowiedniej techniki operacyjnej powoduje, że odsetek powikłań podczas operacji IVS jest niski.