Zalecenia Polskojęzycznej Grupy Międzynarodowego Towarzystwa Genetyki Sądowej dotyczące analizy mitochondrialnego DNA dla celów sądowych - Grzybowski, Tomasz; Pawłowski, Ryszard; Kupiec, Tomasz; Branicki, Wojciech; Jacewicz, Renata (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2018)
Mimo że początki wykorzystania badań mitochondrialnego DNA (mtDNA) w genetyce sądowej sięgają zaledwie pierwszej połowy lat 90. ubiegłego wieku, obecnie laboratoria zwiększają ich rozdzielczość (zakres sekwencjonowania), wprowadzając nowe podejścia i metody analizy danych. Warto zatem przypomnieć i uporządkować istniejące rekomendacje dotyczące analizy mtDNA w celach sądowych oraz sformułować wskazówki interpretacyjne, które są szczególnie istotne w kontekście zmieniających się technik badań. Punkt wyjścia stanowią zalecenia Międzynarodowego Towarzystwa Genetyki Sądowej (ISFG). Zdaniem członków Polskojęzycznej Grupy ISFG (ISFG-PL) powinny być one przestrzegane we wszystkich polskich laboratoriach wykonujących badania dla celów sądowych.