Ocena regionalnych węzłów chłonnych w trakcie skojarzonego leczenia raka odbytnicy - Grzela, Monika; Windorbska, Wiesława; Makarewicz, Roman (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
W raku odbytnicy ocena zajęcia przez nowotwór regionalnych węzłów chłonnych jest czynnikiem prognostycznym nawrotu miejscowego i przeżycia całkowitego oraz czynnikiem predykcyjnym stosowanego leczenia uzupełniającego. Według Międzynarodowej Unii do Walki z Rakiem wymagane jest zbadanie minimum 12 węzłów chłonnych w materiale pooperacyjnym, w celu wykluczenia obecności w nich przerzutów nowotworowych. Im większa liczba zbadanych węzłów chłonnych, tym częściej stwierdza się ich zajęcie przez nowotwór. Wpływ przedoperacyjnej radioterapii na patologiczną ocenę węzłów chłonnych po operacji nie został określony. Badanie własne miało na celu przeanalizowanie liczby ocenianych węzłów chłonnych w materiale pooperacyjnym u 120 chorych na raka odbytnicy leczonych w Centrum Onkologii w Bydgoszczy w latach 1999–2004 oraz przegląd piśmiennictwa dotyczącego tego zagadnienia. Chorzy poddawani byli przedoperacyjnej hipofrakcjonowanej radioterapii w skróconym czasie leczenia (5x5Gy, 5 dni), a następnie byli leczeni operacyjnie średnio w ciągu 7 dni po zakończeniu radioterapii. Oceniono liczbę znalezionych i zajętych nowotworowo węzłów chłonnych w materiale pooperacyjnym. Liczba zbadanych węzłów chłonnych mieściła się w zakresie od 0 do 29, mediana 8. U 28 chorych (23,33 proc.) zbadano 12 lub więcej węzłów chłonnych, a u 6 chorych (5 proc.) nie znaleziono i nie oceniono węzłów chłonnych pooperacyjnie. W grupie 57 chorych wystopniowanych pooperacyjnie jako pN0 u 8 chorych (14,04 proc.) cechę tę ustalono na podstawie więcej niż 12 zbadanych węzłów chłonnych, u 13 chorych (22,81 proc.) na podstawie 10–12 zbadanych węzłów chłonnych, a nie znaleziono i nie oceniono żadnych węzłów chłonnych w materiale pooperacyjnym u 6 chorych (10,53 proc.). Właściwa ocena zajęcia przez nowotwór regionalnych węzłów chłonnych dotyczy tylko części chorych z rakiem odbytnicy. Wpływ stosowania przedoperacyjnej radioterapii na prawidłową ocenę zajęcia regionalnych węzłów chłonnych i jej znaczenie prognostyczne i predykcyjne w raku odbytnicy wymaga dalszych badań klinicznych.