Ocena skuteczności radykalnej radioterapii i radiochemioterapii u chorych na pierwotnie nieoperacyjnego miejscowo zaawansowanego raka odbytnicy - Wydmański, Jerzy; Suwiński, Rafał; Majewski, Wojciech; Mąka, Bogusław; Kim, Larisa (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Cel pracy: Celem pracy jest ocena tolerancji i skuteczności radykalnej radioterapii i radiochemioterapii u chorych na nieoperacyjnego raka odbytnicy. Materiał i metodyka: Przedmiotem analizy jest grupa 20 chorych na nieoperacyjnego raka odbytnicy (4 kobiety i 16 mężczyzn) w wieku od 22 do 76 lat (mediana 55). U 6 chorych zastosowano radiochemioterapię (grupa I). Napromieniano odbytnicę i regionalne węzły chłonne do dawki 30–45 Gy. Równocześnie stosowano chemioterapię w oparciu o 5-fluorouracil i leukoworynę. U 14 chorych zastosowano radykalną radioterapię (grupa II). W tej grupie w obszarze guza dawkę całkowitą stosowano w przedziale 60–66 Gy, regionalne węzły chłonne napromieniano do dawki 42 Gy. Dawkę frakcjonowano konwencjonalnie (od 1,8 do 2 Gy) lub w sposób hiperfrakcjonowany (1,5 Gy, 2 razy dziennie). W 4–6 tyg. po radioterapii chorzy byli kwalifikowani do leczenia operacyjnego. Wyniki: Ostry odczyn popromienny jelit w skali Dische wyniósł od 0 do 14 pkt (mediana 3). Najczęstszym wczesnym objawem ubocznym był odczyn popromienny skóry (50 proc.) i biegunka (40 proc.). Późny odczyn popromienny wystąpił u 2 chorych (10 proc.), u jednego chorego stwierdzono przetokę jelita cienkiego, u drugiego chorego zaobserwowano obustronne złamanie szyjki kości udowej. Leczenie przerwano u 1 chorego z powodu progresji nowotworu. U 14 chorych (70 proc.) uzyskano regresję guza pozwalającą na wykonanie radykalnego leczenia operacyjnego, odpowiednio u 3 chorych (50 proc.) w grupie I oraz u 11 chorych (79 proc.) w grupie II. U 6 chorych (30 proc.) zaawansowanie miejscowe nowotworu wykluczało radykalne leczenie chirurgiczne. Aktualizowane 3-letnie przeżycie bezobjawowe i 3-letnie przeżycie całkowite chorych po leczeniu operacyjnym wyniosło odpowiednio 58 proc. i 82 proc. Wnioski: Radykalna radioterapia samodzielna lub skojarzona z chemioterapią u chorych na pierwotnie nieoperacyjnego raka odbytnicy jest bezpiecznym i dobrze tolerowanym leczeniem. Zastosowane leczenie pozwoliło na uzyskanie wysokiego odsetka regresji guza, co w konsekwencji pozwoliło na przeprowadzenie radykalnego leczenia chirurgicznego.