Podejrzenie jadłowstrętu psychicznego przyczyną opóźnienia rozpoznania guza mózgu. Opis przypadku - Niedzielska, Ewa; Węcławek-Tompol, Jadwiga; Kazanowska, Bernarda; Barg, Ewa (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2014)
Nowotwory ośrodkowego układu nerwowego (OUN) to najczęściej rozpoznawane guzy lite u dzieci. Najbardziej charakterystyczne objawy guzów mózgu w tej grupie wiekowej to bóle głowy i wymioty, niezależnie od lokalizacji zmiany w zakresie OUN. Dolegliwości te są niespecyficzne i każdorazowo wymagają wnikliwej diagnostyki różnicowej, szczególnie w przypadku braku poprawy stanu pacjenta lub progresji. Najczęstszymi objawami jadłowstrętu psychicznego są przewlekłe wymioty, osłabienie organizmu, dolegliwości bólowe, a w skrajnych przypadkach wyniszczenie organizmu. Te objawy są podobne do klinicznego obrazu guza mózgu. Nastolatka opisywana w naszym studium przypadku przez kilkanaście tygodni poprzedzających rozpoznanie guza mózgu prezentowała następujące objawy: wymioty (głównie po posiłkach), niespecyficzny ból głowy i ból w okolicy nadbrzusza. Brak istotnej progresji skierował diagnostykę w kierunku jadłowstrętu psychicznego. Choć anoreksja w tej grupie wiekowej jest zdecydowanie częstszym rozpoznaniem w porównaniu do guzów mózgu, należy zawsze wykluczyć schorzenia organiczne przed postawieniem rozpoznania o podłożu psychogennym. Jednocześnie czas oczekiwania na konsultacje specjalistyczne (okulista, neurolog) i wyniki badań (TK głowy, NMR głowy) nie powinien wydłużać skierowania pacjenta do ośrodka specjalistycznego.