Insulinopodobny czynnik wzrostu-1 (IGF-1) – budowa i rola w organizmie człowieka - Filus, Alicja; Zdrojewicz, Zygmunt (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2014)
W ciągu ostatnich lat udało się szerzej poznać budowę i rolę insulinopodobnych czynników wzrostu typu 1 i 2 (IGF 1 i 2). Należą one do hormonów polipeptydowych o strukturze homologicznej zbliżonej do proinsuliny. Odznaczają się szerokim zakresem działań. IGF-1 jest najważniejszym mediatorem większości efektów tkankowych hormonu wzrostu (GH). Poza wpływem na procesy wzrostowe organizmu stanowi także istotny czynnik homeostazy komórek, podlegający zarówno endokrynnej, jak i tkankowo specyficznej auto- i parakrynnej regulacji. W pracy przedstawiono ogólny stan wiedzy na temat budowy, funkcji oraz mechanizmu biologicznego działania IGF-1 w ustroju człowieka. Zwrócono również uwagę na kierunki rozwoju zastosowań IGF-1 w terapii innych schorzeń niż choroby układu podwzgórzowo-przysadkowego i zaburzenia wzrostu u dzieci